Leif Engström

Hätila Ragulpr/Hjärtliga gratulationer
Örebro Konsthall, 11 februari – 19 mars 2023

Publicerat i Uncategorized.

Hätila Ragulpr/Hjärtliga gratulationer<br>Örebro Konsthall, 11 februari – 19 mars 2023

Hätila Ragulpr eller Hjärtliga gratulationer är en utställning med verk ur Örebro kommuns konstsamling. Med inspiration av Öyvind Fahlströms manifest för konkret poesi från 1953, är utställningen en hyllning till Örebros brokiga och rika konstsamling. Urvalet har vuxit fram i en kollektiv process med konsthallens medarbetare och uppvisar olika möjliga blickar på samlingen. I konkretismen ses språket och dess beståndsdelar, orden och bokstäverna, som ett material i sig med oändliga möjligheter och riktningar likt hur ett improviserat jazzstycke kan framföras. Samlingsutställningens uppbyggnad leker också med utställningen som form och lämnar utrymme för att skapa egna fria associationer och tematiska kopplingar.

“Hätila Ragulpr på fåtskliaben” är ett citat ur A.A. Milnes saga om Nalle Puh. Det är texten som Uggla hjälpt Nalle Puh att skriva på I-ors födelsedagskort. Uggla menar själv att det står: Hjärtliga gratulationer på födelsedagen, och så är han också, enligt honom själv synnerligen lärd och klok.

Mer om Örebro kommuns konstsamling

Örebro konsthall ansvarar för kommunens konstsamling med nyinköp av konst och vård av samlingen som idag består av omkring 9000 verk. Förutom offentlig konst på gator och torg innehåller samlingen drygt 7 800 flyttbara konstverk, varav de flesta finns ute i kommunens olika verksamheter.

https://extra.orebro.se/orebrokonsthall/utstallningar.4.37473cf3159b243b4e1f7c.html

Grottan, 2015 Olja på duk, 166 × 177 cm