Leif Engström

Fönsterband, ValstaKonst

Publicerat (uppdaterad: ) i Exhibition.

Fönsterband, ValstaKonst

Den värmländske konstnären Leif Engströms (f. 1992 i Brunskog, Sverige) utställning Fönsterband på ValstaKonst är hans hittills största utställning, både till yta och antalet visade verk. Engström har under kort tid snabbt seglat upp som ett av den svenska konstscenens stora namn. I Engströms konstnärskap möts vi av motiv där förortens brutalistiska landskap hamnar i ett melankoliskt möte tillsammans med växtlighet och stark färgsättning, han har själv ett stort intresse särskilt för folkhemmets och välfärdens arkitektur. Just i den kontexten blir Valsta simhall ett unikt möte med Engströms konst, då byggnaden och dess tidigare verksamhet ingick i folkhemmets tanke om en slags välfärd tillgänglig för alla. Vi kan se spår i Engströms målningar där inspiration tagits från japansk bildkultur, men även en slags magisk realism, kombinerad med en nordisk bildtradition.

Leif Engström är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm, och har ställt ut på Liljevalchs, Bonniers konsthall, Lars Lerins Sandgrund, Arvika konsthall, Rackstadmuseet, Galleri Thomassen och Konstfrämjandet Bergslagen. År 2021 tilldelades han stipendium från Marianne och Sigvard Bernadottes konstnärsfond, Konstnärsnämndens ettåriga arbetsstipendium och även Åke Andrén Stiftelsens konstnärsstipendium. Under 2023 tilldelades Engström ett tvåårigt arbetsstipendium från Konstnärsnämnden. Engström bor och verkar idag i Stockholm, och han är representerad av Cecilia Hillström Gallery. Han verk finns bland annat på Moderna museet, Stockholm konst, Ståhl Collection och Region Värmland. 

Curator för utställningen är Marcus Modh.

Datum: 2 juni till 13 augusti 2023

Gratis inträde

Adress: ValstaKonst (tidigare Valsta sim- och sporthall), Bragegatan 11, Märsta

Buss: 580 mot Valsta Centrum från Märsta station, stig av vid hållplats Valsta Centrum. SL-kort gäller för bussen.

Bild: Mellan husen, 2023, Olja på duk, 140 × 125 cm