Leif Engström

Stockholm konst gästar Liljevalchs+

Publicerat i Exhibition.

Stockholm konst gästar Liljevalchs+

Det blå huset, 2019, Oil, acrylic on canvas, 110 × 184 cm

Stockholm konst gästar Liljevalchs+
2 februari – 20 mars
2022

Stockholm konst ansvarar för stadens konstsamling. Ett sparsmakat urval ur de konstinköp som gjordes under åren 2020 och 2021 visas på Liljevalchs+.

Genom en blandning av material, tekniker och uttryck bjuder utställningen på ett visuellt äventyr där särdragen är viktigare än likheterna.

Stockholms stad började förvärva konst för mer än hundra år sedan. Det är en av Sveriges största konstsamlingar i offentlig ägo, en samling som ständigt växer. Idag består den av 32 568 verk och inbegriper måleri, grafik, akvarell, teckning, fotografi, skulpturer och objekt.

Som helhet är stadens konstsamling precis som den ska vara: spretig, egensinnig, dynamisk och självständig. Ibland avspeglar den aktuella konsttrender. Ibland representerar den just det som på något sätt avviker. Alltid präglas den av stort konsthistoriskt värde som tidsvittne.

Det gemensamma för urvalet är att alla verken köptes in under 2020–2021 och skapades av idag verksamma konstnärer. De kommer dock från olika generationer, skapar i olika tekniker och söker olika uttryck. I varandras sällskap representerar deras konstverk fler särdrag än likheter. Presentationen vittnar således om konstens förmåga att trivas tillsammans trots olikheterna och att behålla sin unika karaktär i flerstämmiga sammanhang.

Medverkande konstnärer är Muhammad Ali, Anna Camner, Leif Engström, Ferdinand Evaldsson, Lars Kleen, Sara Möller, Elin Odentia, Stina Persson och Raha Rastifard.

Liljevalchs.se