Leif Engström

Brus som av vågor, Rackstadmuseet, Arvika

Publicerat (uppdaterad: ) i Exhibition.

Brus som av vågor, Rackstadmuseet, Arvika

Brus som av vågor, 2021-04-01 – 2021-05-23
Separatutställning, Rackstadmuseet, Arvika

Området är en typisk förstadsskog med utsikt över stan. Fåglarna sjunger försiktigt inne bland träden. Gatlyktorna har nyligen tänts men ingen annan syns till på gångvägen ju nu. Jag har alltid tyckt om att vandra planlöst, ständigt på jakt efter bilder och motiv att arbeta efter. I dessa områden nära staden är det aldrig helt tyst. Det finns ständigt ett brus i bakgrunden. Ljudets oavbrutna närvaro gör att vi knappt lägger märke till det förrän i den stund det tystnar. 

I ett inslag i tv programmet Bildjournalen, från 1999 står konstnären Peter Dahl i sin ateljé i Aspudden, en förort till Stockholm. Han samtalar med journalisten Christoffer Barnekow. Dahl arbetar med målningar till en utställning på Waldermarsudde samma år och talar om det starka ljus som inte går att skildra i en oljemålning. Det är tidig vår, snön ligger fortfarande kvar över landskapet. Balkongdörrarna står öppna och Dahl konstaterar: ”Essingeleden är som ett milt havsbrus… Tänk att det kan vara så vackert”. 

En annan dag är jag på cykeltur mellan Edane och Klässbol. Granskogen ligger tät utefter landsvägen. De tunga grenar rör sig långsamt i den ljumma vinden. Ljuset från den gyllene himlen kan anas genom glipor i grenverket. En kontakt med någonting bortom mig själv som får mig att stanna, stå och titta en stund och inandas dofterna och atmosfären på platsen. Jag funderar mycket på det där med ljuset… Hur ska man gestalta det? Är det verkligen inte möjligt, som Peter Dahl säger? Måhända är det så men man måste ju fortsätta försöka.

En poet jag uppskattar mycket är Sonja Åkesson och mina tankar går till slutorden i en av hennes mest kända dikter ”Kvällspromenad”, från 1959:

Himlen är tunnare nu, än högre.
Snart brister den ljudlöst
och ett kelet mörker skall omge henne.
En skimrande stad, Vällingby eller Jerusalem hägrar i blekljuset.

Reviews/Press:
”Det brusar om Leif Engström på Rackstadmuseet”, Erik Segerpalm Värmlands Folkblad, 30 mars 2021, Läs mer…
”Leif Engström ställer ut på hemmaplan i Arvika”, Kerstin Herö, Arvika Nyheter och Nya Wermlands Tidningen, 30 mars 2021 ,Läs mer...
”Något ska hända – man undrar vad?”, Therese Bohman, Expressen, 7 april 2021, Läs mer…
”Leif Engström ser skönhet i det skenbart oansenliga”, Nils Forsberg, Dagens Nyheter,14 april 2021, Läs mer…

Foto: Jessika Thörnqvist och Kim Ramberghaug
Foto: Jessika Thörnqvist och Kim Ramberghaug
Foto: Jessika Thörnqvist och Kim Ramberghaug
Foto: Jessika Thörnqvist och Kim Ramberghaug
Foto: Jessika Thörnqvist och Kim Ramberghaug
Foto: Jessika Thörnqvist och Kim Ramberghaug